14 October 2005

Текст за масовни мејлови и правнички размислувања

To any and all foreigners reading this: HELP!!!

Help us get our message through: Deutsche Telekom through their proxies Magyar Telekom and the Macedonian Telecom is terrorizing ADSL users in Macedonia by abusing their position as a monopoly.

The Macedonian Telecom is the only broadband internet, telephone and ADSL service provider in Macedonia. They were bought by the Hungarian Magyar Telekom, who in turn are owned by Deutsche Telekom. So far, the price for a (standard) ADSL package was around 50 USD (VAT included) for a 384/128 kbps connection, and was the cheapest available option.

However, starting November, they plan on introducing a new internet traffic limit of 4GB, and every initiated unit of 512MB above said limit will be charged at (around) $4, thus not only enabling users to do nothing more but surf "light" sites, but also violating several Macedonian laws. Since 49% of the shares of Macedonian Telecom are owned by the Government, we are (to put it mildly) doomed to go back to dial-up.

Now, don't get me wrong. There is nothing wrong with dial-up. When you have a phone to dial out from. You see, most users were duped into signing a 2-year contract with the Macedonian Telecom, which upon being disputed by the User invokes a clause which in turn forces the User to pay ridiculous penalties. Being the only ADSL and telephone provider in Macedonia, the Telecom couples the phone with the ADSL bill. If the user decides not to pay the penalties invoked by the breaking up of the contract, they won't be able to pay the phone bill as well, which means they won't have a phone as well.

And to put this in perspective, the average Macedonian wage is around 200 euro, or 300 USD. Of course, that's if they ARE employed, since the official unemployment rate is 38,6%.

The Macedonian media are silent, since most of their income comes from ads by the Macedonian Telecom, and the Government is in on the deal. Macedonia is already cut off from the rest of the World by having to go through a long, difficult and uncertain process in order to obtain a visa for almost all major Western European countries, as well as the USA and Canada. Don't let Deutsche Telekom, Magyar Telekom and the Macedonian Telecom make matters worse!

Help us put pressure on Deutsche Telekom and Magyar Telekom while we continue our battle here!!!

Размислувањето:

Dogovorot e kasa-popara, nestrucno, nejasno i neprecizno napisan i podzakrpen, i nikako ne bi smeelo da se tolkuva na steta na korisnicite bidejci (podvlekuvam), se raboti za t.n. dogovor-obrazec (odnapred) sostaven od edna od dogovornite strani, za sto na drugata strana ne i bilo ostaveno mesto da pregovara i da go menuva.
Glavni elementi na eden dogovor, za da bide validen se dogovaranjeto za predmetot na dogovorot i cenata na dogovorot. Vo konkretniov slucaj, predmet na dogovorot e usluga na dostavuvanje na internet vo soglasnost na izbraniot paket. Izbraniot paket e del od dogovorot(cl.4 paragraf 1) i sekoe menuvanje na karakteristikite na paketot e fakticko menuvanje na predmetot na dogovorot. Sekoe menuvanje na predmetot na dogovorot bez soglasnost na dvete dogovorni strani e prekrsuvanje na dogovorot i voedno ponuda za formiranje na nov dogovor.
Dogovorot mu dava za pravo na provajderot da gi menuva tehnickite karakteristiki na paketot (na pr. pogolema brzina za download i sl., a so cel za podobar kvalitet na uslugata i koristenje novi uslugi)no ne i da ja menuva cenata. Dogovorot veli deka ako provajderot go smeni nacinot na tarifiranje, togas za toa ce go izvesti korisnikot. Toa e vo red, no toa neznaci deka korisnikot mora da se soglasi so toa. Ta zatoa i se sklucuva dogovorot, za da dvete strani znaat odnapred sto e predmet i cena na dogovorot, i kako samiot dogovor ce se realizira. Se drugo sto se naveduva e mackanje oci. Toa sto se naveduva deka korisnikot ima pravo da go raskine dogovorot e makcanje oci. Duri i ako ne se navede vo dogovorot, dvete strani imaat pravo da go raskinat, i normalno, da platat odsteta za toa raskinuvanje. Konkretno ovde, provajderot gi upatuva korisnicite da go raskinat dogovorot za da korisnicite bidat odgovorni za nadomestokot za steta sto bi go trpela drugata strana.
Spored mene, korisnikot, bi trebalo da dostavi prigovor do provajderot, deka ne se soglasuva so promenata na nacinot na presmetuvanje na cenata, i deka bara provajderot da go pocituva dogovorot i nacinot na presmetuvanje na cenata utvrden vo dogovorot (a na denta na potpisuvanjeto na dogovorot), i deka sekoja promena na dogovorenoto ce go smeta za prekrsuvanje na dogovorot. Znaci, dokolku po eden takov prigovor (ispraten preporacano, ili so potpis/pecat za priem na prigovorot, za da se ima dokaz), provajderot pocne da presmetuva po nova tarifa, treba da se podnese tuzba za nadomest na steta poradi prekrsuvanje na dogovorot, i voedno da sudot go utvrdi dogovorot kako nistoven t.e. nevazecki. Znaci vo vakov eden slucaj, topkata e prefrlena na stranata na provajderot, bidejci toj go prekrsil dogovorot i toj treba da placa odsteta. Vo slucaj da sudoto go proglasi dogovorot za nistoven, nema da postojat uslovi za placanje penali. Od druga strana, vo najlosoto scenario, vednas po podnesuvanje na tuzbata za otsteta, korisnikot moze da go izvesni provajderot, pismeno, deka e povedena sudska postapka, i deka korisnikot go smeta dogovorot za raskinat od strana na provajderot, i deka nema da primi nikakva ponatamosna uluga od provajderot (sto vo prevod bi znacelo isto ko da go raskinuva, no bitno e sto se se desava po tuzbata), pa taka, ako provajderot resi da tuzi za penalite, ce treba da dokazuva deka dogovorot bil vo sila koga provajderot smeta deka nastanalo prekrsuvanje na dogovorot, sto pak ce zavisi od tuzbata podnesena od strana na korisnikot. Vo edna takva situacija, ako provajderot e lud da se sudi so site (losa reklama, i voopsto nepozelna sostojba za sopstvenicite i investitorite), korisnikot barem si obezbedil osnova za pobaruvanje na odsteta. Zatoa bi rekol, deka korisnicite ne bi trebalo vednas da go raskinuvaat dogovorot, tuku da ostavat provajderot da go odigra pogresniot cekor. Ako vece korisnikot e pomiren so toa da plati penali za raskinuvanje, nema razlika dali ce go raskine dogovorot vednas ili po pola mesec. Finatata e da si obezbedi osnova za da voopsto ne gi plati penalite ili duri i da obezbedi nadomest na steta (od prilika vo visina na dogovorenata cena i novopresmetanata cena).

No comments: